En dag i naturen

Naturen har mycket att erbjuda och det vackra är att det är gratis. Att ta en långpromenad och plocka svamp eller att vandra en led är uppfriskande både för kropp och själ.

Naturen gör oss glad – och får oss att må bra. Det är ett som är säkert. Men, det gäller att ha lite kunskap innan du beger dig ut. Dels kan det vara bra att kunna lokalisera dig så du inte går vilse. Sedan, om du ska plocka svamp och inte bara vill plocka trattkantareller, kan det vara bra att ha lite kunskap om hur du ska tänka så du inte dör på kuppen. Men, det kan vara bra att förbereda sig innan du går ut i skogen också. Detta för att din naturupplevelse ska bli så bra som möjligt. I denna text kommer vi ta upp:

  • Förberedelser innan ni far in i skogen.
  • Att lokalisera sig.
  • Ätbara svampar.

INNAN

Ja, visst kan vi bara traska ut i skogen. Men, om vi planerar på att vara borta flera timmar kan det vara bra att tänka på ett och annat. Dels kan det vara bra att ha rätt kläder och sköna skor. Det hittar du smidigt på www.smartguy.se. Tänk på att om du ska göra detta till en vana så är det bra om du införskaffar i både en bra jacka, huvudbonad och bra promenadskor. Det kommer garanterat att få dig att vilja gå ut mer i skogen. Viktigt är även att du tar med dig riktigt med vatten. Gärna även en härlig picknick för att stanna och ha en mysig rast.

UNDER

Tänk på att även om du känner titt trakterna så är det lättare än vad man tror att gå vilse. Och, när man vet att det kostar över 10 000 kronor varje timma för att polisen ska skicka ut en helikopter så gäller det att man tänker en och två gånger innan man ringer. Ett bra tips är att gå efter solen. Vilket dock blir svårt om det är mulet ute. Det gäller att känna till vädersträcken: att solen går upp i öst, 12 befinner den sig i söder och den går ner i väst. Därför kan du försöka att hitta en myrstack eller annan växtlighet. Myrstackar byggs ofta så de växer kraftigare mot söder då de får värme från solen. Detta gäller även för lavar.

EFTER

Både under och efter gäller det att ha koll på vad för svampar som stoppas ned i korgen och vilka som man får med sig hem. Det finns ungefär 100 bra svampar att äta utan ungefär 10 000. Vilket gör att det finns många som ser lika dana ut. Därav är det alltid bra att ta med sig en svampbok för att helatiden ha stenkoll. Har du tid och vill lära dig kan du plocka på dig olika svampar du finner intressanta och surfa in på svampguiden där du kan söka dig stegvist fram till vilka svampar du har fångat och som du kan äta och inte bör äta. De vanligaste är trattkantareller, höstkantareller samt murklor. Men, det kan vara bra att om du inte är en van svampplockare så kolla gärna upp hur de ser ut på undersidan av sina hattar.