Skaffa rätt båt för fisketuren

Få saker ger så mycket känsla av lugn och närhet till naturen som en tur i en fiskebåt gör. För att välja rätt båt gäller det dock att göra lite efterforskning före köpet.

Beroende på hur och var båten ska användas är det olika saker man bör tänka på innan ett köp görs. Ska det vara en ren fiskebåt eller också fungera som en utflyktsbåt för hela familjen? Kanske en kombination? Det finns båtar, hos exempelvis Ryds.se, som är anpassade för nordiska förhållanden och olika ändamål. Genom att noga titta igenom vilken modell, storlek och vilka funktioner och finesser de olika båtarna har går det snabbt att hitta en favorit.

Bra hälsoinvestering

Att tillbringa mycket tid vid hav och sjöar är avslappnande och är till och bra mot psykisk ohälsa, menar forskare. Den blå färgen, dofterna och den friska luften gör gott för oss människor, så det är inte enbart ett nöje att ge sig ut med fiskebåten, det är hälsosamt också. Dessutom är det väldigt bra att äta fisk, av flera olika anledningar.

Risker vid båtköp

Men det där efterlängtade köpet av drömbåten kan också bli en mardröm. Den som köper en begagnad båt riskerar nämligen att köpa en båt som är stulen för att sedan säljas vidare.

– Det dyker upp sådana här fall där man har sålt båtar när de har legat i vattnet och där köparna inte har kollat på dem innan de betalat. I efterhand har det visat sig att man har sålt någon annans båt, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket till Aftonbladet.

Det gäller alltså att vara på sin vakt och noga med vilken båt man köper, om man inte väljer det säkra kortet att köpa en helt ny, det vill säga.