En miljard kronor skog har brunnit

Skogsstyrelsen har gjort en uppskattning på vilket pris skogsbränderna 2018 har kostat. En miljard lyder notan än så länge, men siffrorna väntas tiga. Bränderna är inte helt inom kontroll än och med ett blåsigt väder väntas bränderna fortfarande kunna spridas. Än så länge står dock stormen Gudrun för den högsta notan.

Tidigare har vi skrivit om att göra vinst på att sälja skog. Idag tar vi upp de tusentals hektar som brunnit sommaren 2018, att jämföra med 2014s stora skogsbränder i Västmanland som skapade en förödelse på 14 000 hektar skog. Men notan för 2018 blev nästan det dubbla i antal hektar.

Det är bland annat DN som uppmärksammar kostnaderna för de brända skogarna. Det är bland annat försäkringsbolagen som får betala en del av notan:

Vid Västmanlandsbranden slutade notan för Länsförsäkringar, som även försäkrar många av de skogägare som drabbats av sommarens bränder, på nära 400 miljoner kronor. Johan Litsmark, naturskadeexpert på bolaget, bedömer att det kommer att handla om större summor nu. DN

Dyrast för skogen var “Gudrun”

De eldhärjade kommunerna väntas få statligt stöd för att kunna täcka upp kostnaderna, och än så länge bedömer experterna att bränderna inte kommer ha haft lika stor skadeverkan som stormen Gudrun som drog över södra Sverige 2005. Den notan landade på 20 miljarder kronor.

Att undvika skogsbränder helt och hållet är långt ifrån möjligt, men på många platser i landet arbetar man nu för att utveckla en strategi för att minska skadeverkningarna. Det kan man göra bland annat genom att odla skogen på ett annorlunda sätt, och gräva djupare diken som bevarar mer om det vatten som hämtas upp när snön smälter efter vintrarna. På många platser pratar man också om hur man ska försöka stoppa klimatförändringarna, som anses vara en betydande orsak till varför det var så varmt och torrt i år.