Cyklade 70 mil från Bjärred till Falun

Att det är bättre att ta cykeln istället för bilen vet det flesta av oss är bättre för miljön, men många klagar på att det blir för långa sträckor att cykla mellan hemmet och sin arbetsplats fast det beror nog bara på lathet – Linda Tufvesson testade till exempel att cykla mellan Bjärred till Falun, och det är en resa på hela 70 mil.

cykel framhjul i vattenFunderar du på att börja cykla mer och kanske ställa in bilen för att ta cykeln istället? Då är det bara att köpa en ny cykel från Cykloteket och börja trampa, för tack vare Linda Tufvesson duger inte längre ursäkterna om att det skulle vara för långt avstånd mellan hemmet och jobbet. Hon testade nämligen att cykla från Bjärred och Falun för att fira jul med pojkvännen som bor där och det är en resa på hela 70 mil – en cykeltur som tog henne 33 timmar att genomföra.

För Expressen berättar hon att hon faktiskt räknat med att cyklingen skulle ta upp mot 40 timmar och att hon egentligen planerat att komma hemifrån redan fyra på morgonen, men hon kom faktiskt iväg senare än hon planerat på grund av strul med sin cykeldator – men ändå lyckades hon komma fram 7 timmar tidigare än vad hon planerat för. Men hon vill inte påstå att cykelturen var enkel och utan svårigheter. Hela vägen från Skåne och upp till Markaryd var det superhalt på gatorna på grund av blankis det hade regnat på natten och sedan fryst på. Så det gjorde det tufft att cykla. Inte heller blev det bättre av att hon dessutom fick cykla i isande motvind som kom från sidan större delen av cykelturen också. Så när hon vid midnatt kom fram till Askersund fick det bli en timmes vila innan hon gav sig iväg på nästa del av cykelturen som väntade henne, nu hade hon endast cyklat hälften av sina planerade 40 timmar.

Prognoserna hade lovat medvind

cykel i snö vinterI en intervju med Sydsvenskan säger Linda innan den planerade avfärden att hon hoppas på både plusgrader, medvind och bra väglag på cyklingen från Skåne till Dalarna. Så blev det ju inte riktigt, men prognoserna dagarna innan såg dock lovande ut. Då skrev man om hur det väntades stark sydvästlig vind, inga stora regnmängder och även plusgrader. Vad hon då berättade gjorde henne mest nervös var cyklingen i mörkret då hon räknade med att 16 av de mellan 36 och 40 timmarna hon beräknat att turen skulle ta också skulle genomföras just nattetid. En stor anledning till det var tanken på tröttheten som kommer med mörkret som inte är lika påtaglig i dagsljus. Men självklart hade hon också rustat för nattfärden med två baklyktor och tre framlyktor bara för att vara hundra procent säker på att hela tiden synas i trafiken. För Sveriges Radio berättar hon även att det bästa med cyklingen är vad som lovats när hon kommer fram – pizza i Falun med sin pojkvän. Dessutom samlar hon in pengar under cyklingen och hon hoppas innan turen att det ska bli en bra slant till hennes valda organisation, Unicef. Och visst blev det så. Redan innan cyklingen hade hon samlat in hela 10 500 kronor.