Vildmark i främmande land

Ja i ett tidigare inlägg här på bloggen har vi skrivit om hur sommaren i Sverige har en fantastisk natur, varmt, soligt och skönt. När det inte regnar förstås, men då är det härligt på ett annat, mysigt sätt. Annorlunda är det när det är sommar i naturen i Namibia.

Camping ikoner2I SvD kan vi i en nyligen publicerad artikel läsa om hur vidunderlig vildmarken är i sagda land, afrikanska Namibia. Här är sanden röd, hyenorna fria på savannen och oryxantilopen nationaldjur. I detta ganska oexploaterade land (oexploaterat av svenskar i alla fall) kan man sova under bar himmel och titta på en stjärnklar himmel, vandra i sanddyner som är riktigt röda samt känna av landets tyska, för länge sedan döda, kolonisatörer. Vidderna förefaller vara oändliga fastän de är så nära huvudstaden i landet – Windhoek. På en yta som faktiskt är två gånger så stor som Sverige, bor det endast två miljoner människor. Aningen glesbyggt alltså. Folk pratar afrikaans, tyska och engelska om vartannat.

Det är alltså inte som i den svenska myllan i tyskpräglade Namibia, inga björnar, älgar eller lokatter går att hitta i öknarna eller på savannerna, men landet lockar närmare en miljon besökare från hela världen, och det är just vildmarken som drar till sig folk. Här finns nämligen världens äldsta öken och de högsta sanddynerna i världen. Atlantkusten är vida populär med sina uppradade nationalparker. Dessutom finns det ett världsunikt naturskydd som gör så att noshörningar, elefanter och lejon ökar i antal – medan de hemskt nog minskar på nästan alla andra ställen de finns på, som i andra afrikanska länder med sämre skydd. Att ha en långsiktig vård av naturen är till och med inskriven i grundlagen, vilket är alldeles självklart när man tänker på det och något som verkligen borde importeras till alla andra länder i hela världen.

En helt annorlunda upplevelse

Så passa på att besöka Namibia om du har råd, sov under stjärnhimmel, skåda otämjd mark, säregna öknar och hisnande vackra nationalparker. Ät tysk äppelpaj, bada i Atlanten, klättra i dramatiska berg. Världen är ditt ostron, ät det med entusiasm, varsamhet och respekt men framförallt med äventyrslust och glädje.