Undvik viltolyckor

Vi har tidigare skrivit om att ta en bilsemester i naturen, där vi lyfte fram hur pass underbart det kan vara! I inlägget skrev vi bland annat:

Vill man komma ut i naturen på sommaren finns det faktiskt få saker som slår en bilsemester. Visst kan du vandra, cykla eller forsränna. Men så länge du inte har sådant runt husknuten, vilket de flesta tyvärr inte har, kan det vara en väldigt bra idé att ge dig ut på bilsemester. Att bila innebär att du får se väldigt mycket mer av naturen och omgivningen än om du flyger.

Och att ta bilen ut i naturen är ingen dum idé alls, men när det handlar om bilar och natur och friluftsliv är det en sak du verkligen måste vara uppmärksam och vaksam på – och det är alla de djur som rör sig i närheten av eller på vägar. Det är väldigt många viltolyckor som sker i vårt långa land och längs det långa vägnät vi har, och det är väldigt trist att både djur och människor ska få sätta livet till när det kommer till trafiken. Kanske har du märkt att det längs stora motorvägar och liknande sitter uppe viltstängsel för att hindra djuren från att gå ut på vägbanan? Det är extra viktigt att vara uppmärksam på skyltning om att viltstängsel upphör, för ofta går djuren tills de hittar ett slut på stängslet och passerar vägen efter det. Sänk hastigheten och håll koll i vägkanten. När du är ute och kör på natten kan det vara till stor hjälp att använda dig av ljuset – för djurs ögon fungerar som reflexer, vilket gör att du kan se djur på långt håll. Akta djuren när du är ute och kör i naturen!