Skog och mark under hösten

Att vistas i skogen och naturen är något av det absolut skönaste som finns. Det tycker i alla fall vi här på Älgmark. Nu står hösten för dörren och för de flesta av oss innebär det att campingsäsongen är över. Självklart finns det riktigt passionerade friluftsmänniskor som campar oavsett årstid men detta gäller ju knappast gemene man. Vill man ändå prova på en höstcamping så finns det en del som är bra att tänka på. Myggsprayet kan man nog lämna hemma såhär års men däremot är det viktigt att packa ner desto varmare kläder. Som vanligt är det viktigt att hålla sig torr och när kylan slår till om nätterna kan det vara förödande att vara blöt. Torra, varma kläder är därför livsviktigt. Är man ute efter att promenera mycket är det självklart mycket viktigt med en bra och bekväm ryggsäck. På Travelheroes finns det väskor för alla ändamål. Vind- och vattentätt tält är självklart också att föredra om man ska vistas i den ruggiga höstskogen. Tändstickor, konserver, vatten och kniv klarar man sig antagligen heller inte utan.

Vill man inte campa men däremot vistas i skogen är det nu den perfekta tiden för svampplockning! Äntligen kan man ladda upp svampförrådet hemma och börja spåna på härligt höstlika recept på svamprätter.

”Det är ett bra svampår i år.
Häromdagen återvände jag i triumf från skogen med korgarna fulla av kantareller, taggsvamp och svart trumpetsvamp. Lite plåster på såren efter en, vädermässigt sett, måttligt kul sommar.
Svamp innehåller massor av umami, den femte smaken. I rått tillstånd passar svamp inte så bra till vin om det inte finns lite fett med. Men anrättad med smör, salt och peppar är svamp en riktigt bra vinkompis.
Vinet får, när det är vitt, gärna ha en viss fyllighet och chardonnay är ofta ett gott druvval och en lite smula fatlagring skämmer sällan.”