Roliga aktiviteter i naturen

I en sketch som redan blivit klassisk förklarar komikern Björn Gustafsson varför det är så kul att spela dataspelet World of Warcraft. Han förklarar att man kan göra allt i spelet som man kan göra i verkliga livet, och ger sedan tre exempel på vart hans karaktär kan gå i spelet, och tre exempel på vart han själv kan ställa sig i rummet. På samma sätt förhåller det sig med naturen. Allt som går att göra någon inomhus kan man även göra utomhus, även om dataspel kanske inte kommer till sin rätt alla gånger. Det finns ju faktiskt ur- och skur-förskolor, där barnen är ute hela tiden.

Kvinna på berg

Däremot finns det många aktiviteter som inte fungerar inomhus. Skidåkning är väl det bästa exemplet, men det finns många andra. Över huvud taget lämpar sig inte friluftsliv särskilt väl inomhus.>
Det är av denna anledning som friluftsområden finns. Det finns många olika aktiviteter som man kan ägna sig åt, allt efter säsong.

Vandring

För varje år ökar antalet turister i de svenska fjällen. Det är framför allt vandringen som lockar sommartid, även om det finns andra aktiviteter, som paddling och mountainbike. Den svenska fjällturismen kom igång på allvar ungefär vid sekelskiftet, och det var då som Svenska Turistföreningen uppförde de första stugorna och fjällstationerna. Idag går det till och med att äta gourmetmat i fjällen.

Cykling

Det finns en cykel för nästan varje underlag. Ska man cykla långt och snabbt finns det dock tre huvudtyper: landsvägscykeln, mountainbiken och cyclocrossen. Alla dessa cykeltyper är lätta och har många växlar, för att göra det enkelt att ta sig upp för backar. Där upphört dock likheterna. En landsvägscykel gör sig bäst på asfalt, medan en cross klarar av grusvägar och tuffare terräng. Den riktiga terrängcykeln är dock mountainbiken, gjord för att ta sig såväl upp som ner för berg, om än inte av Mont Blancs magnitud.