Häftig resa till Alperna

Med sin storhet och mäktighet i Centraleuropa ligger Alperna som varje år under vintertid lockar många skidsugna personer och på sommaren vandrare. Alperna är för många häftig skidåkning eftersom man blir erbjudna pister och backar som leder till en svårare utmaning jämfört med exempelvis svenska fjäll. Att åka till Alperna på jul- eller sportlovet (kanske till och med på höstlovet) är en kul sak man kan göra, för att som sagt få mer alternativ skidåkning, häftigare backar och en vacker miljö på hög höjd.

Lite fakta om Alperna:

  • Bergskedjan sträcker sig från Nice vid Medelhavet till Wien i öst, genom totalt sju länder i Centraleuropa och en yta på nästan tvåhundratusen kvadratkilometer.
  • Alperna är mellan femtio och åttio miljoner år gamla.
  • De högsta topparna går ända upp till fyratusen meter över havet, med Mont Blanc i Frankrike som den högsta punkten (4 810 meter över havet).
  • Flera floder, liksom sjöar, rinner helt eller delvis genom Alperna.
  • Filmer Sound of Music och Sällskapsresan 2 påminner många om Alperna, då de utspelar sig där.

Omkring etthundra miljoner människor besöker årligen Alperna för antingen skidåkning, vandringar eller andra typer av sporter såsom bl.a. cykling. Många tävlingar utförs i Alperna såsom skid- och cykeltävlingar. Eftersom Alperna är så pass välbesökt har man byggt ut ett bra nät av vägar m.m. för att turister ska kunna komma fram snabbt till sina mål.