Att rida i naturen

häst i vattnet

Finns det något mer tillfredsställande än att rida ut i naturen? För den genuina naturmänniskan så finns det nog inget bättre. Man ryktar och sadlar hästen med förväntan på den kommande ridturen. Att rida ut med häst kan vara spännande men också ansträngande då hästar är muskulösa och tåliga djur som gör det möjligt att rida väldigt länge. Det finns dock flera saker att tänka på när man rider ut:

  • Se till att ha mobil med dig om något skulle hända
  • Meddela anhöriga om att du ska ut och vilken väg du kommer att ta
  • Ha rätt utrustning, men det menas bland annat rätt tyglar, sadel och hjälm
  • Ta med energi till er båda, även om hästen är tålig så kräver den både vatten och energi, rid gärna mot ett vattendrag där den kan svalka sig
  • Pressa inte hästen för hårt på väg hem, ta ett lugnt tempo trots att ni båda är trötta och vill hem, hästar har bra minne och galopperar du på vägen hem så kan hästen ta det som en ”vanlig sak att göra”
  • Ge hästen en redig omgång med ryktningen och är hästen svettig så låt den stå inne tills den torkat, om den däremot ska ut och det är kallt så ska hästen ha ett täcke

Rätt förutsättningar för att äga häst

Att äga och rida häst är inte så bara och det krävs mycket tid, utrustning och tålamod. Tid är något man inte kan köpa och innan man skaffar häst så bör man vara helt säker på att man kommer att ha tid med den. Rätt utrustning är däremot något som man kan köpa och det finns gott om saker som hästen skall ha. Alla hästar är individuella och beroende på bruk så kan det variera i hur hästarnas utrustning ska se ut. En dressyrhäst har exempelvis speciella tyglar och sadel, likaså en western häst, men också beroende på hästens längd på hals och dylikt spelar roll. På GrandPrix.se finns där olika sorters tyglar att välja mellan och det förenklar för hästägaren att få flera valmöjligheter.

Tålamodet som krävs vid hästägandet är inte heller något som går att köpa, däremot så finner man stort tålamod i att äga häst och man får bra träning i sitt dagliga jobb med de olika sysslorna.