5 Svenska vilddjur

 

Låt oss ta dig med på en snabbkurs i några vilda djur som vandrar omkring på vårt avlånga landskap och som vi borde ha större koll på för att med det få större respekt.

I Sverige finns det mängder av vilda djur – allt från utter till varg. Men här kommer vi fokusera på att ge en snabbkurs i fem av dessa:

  • Älg
  • Varg
  • Björn
  • Bäver
  • Rådjur.

Älg

Låt oss börja med älgen. Djuret som vi kanske känner mest respekt frö och brukar kallas för den svenska konungen över skogen. Visste du förresten att älgen är den just nu största levande hjortdjur i hela världen? Ganska spännande information. Att den bär en krona gör den till en värdig vinnare av titeln Konung. Älgen lever till största delen ensam, vilket gör den lite svårare att jag då den inte lever i flock. Om du vill läsa mer om att jaka älg så klicka här. Att äta älgkött har blivit en riktig delikatess och nu går vissa stockholmskrogar ut med att om man vill kan man få följa med ut på älgjakt och jaka sitt eget kött. Spännande, men ta det lugnt med bössan.

Varg

Vargen är nog det djur som vi i Sverige har skrämt upp våra barn med att om dem ljuger så kommer vargen. Så är det sannerligen inte, vilket är mycket tur då vargen både är snabb, farlig och sugen efter att sätta tänderna i en.  Vargens område är inte lika begränsat som älgens utan det sträcker sig till stora delar av världen. Dock är det många som ser vargen som ett ont problem och ger sig ut på illegal jakt för att få bort den. Att denna art en gång i tiden var världens mest spridda däggdjur kan man inte längre tro på grund av dess utrotning.

Björn

Om vi skulle få välja mellan älg, varg och björn, vilket djur vi minst vill möta så skulle nog majoriteten säga björn. Detta då detta djur både är mycket stort, springer snabbt och är även den hungrig på att sätta tänder och klor i en. Att lägga sig ner och spela död som man hörde man skulle göra är nog något som inget verkligen testa, och någon man nog inte kommer känna sig bekväm med. Ordet är ett noaord, vilket betyder att det förut var tabu att säga detta namn dådet betydde otur.

Bäver

Har du hört att du ska ha knäckebröd i skorna när du är ute i skogen för att skydda dig mot bävrar då de biter till det knakar? Tyvärr är det bara en lögn. En bäver är en utmärkt simmare och bygger fördämningar där de håller till. Dem är inte de snällaste djuren så passa dig, även om dem ser ganska så söta ut.

Rådjur

Att ett rådjur har miljontals fästingar stämmer. Men det är nog ingen fara då de är så skygga så även om du vore en indian eller ninja skulle du inte kunna smyga dig på dem för att klappa. Dock är inte benämningen ”rådjur” rätt för alla utan för vuxna honom och hanar heter det ”bock”, ”get” eller ”rå” och en unge kallas för ”kid” eller ”killing”.