2 äventyrare att inspireras av

Bara 15 år gammal men Filippa har redan gjort det många drömmer om: fjällvandrat. Äventyraren Filippa från Sveriges huvudstad Stockholm ville göra någonting annorlunda och utmana sig själv. Därför satte hon sig på tåget till Abisko i norra Lappland för att helt ensam börja sin vandring i fjällen. Utan varken mobiltäckning eller underhållning lyckades Filippa ta sig runt och för att hennes föräldrar inte skulle vara allt för oroliga hade hon en GPS-sändare med sig som hennes föräldrar kunde följa.

Och äventyr som dessa är någonting som blir allt vanligare och mer och mer populärt. Vi svenskar vill inte längre bara ta det lugnt och slappna av under semestertider – vi vill bli utmanade och se världen. Filippa var mycket smart som började sitt äventyr med en fjällvandring. Nu vill hon iväg på nyare äventyr och planerar bland annat att göra en roadtrip till Oslo med sin mopedbil och att besöka och bo på en hästgård. Vad står på din äventyrslista?

En annan äventyrare att inspireras av är Mats Goldberg som i höst börjar på Fjäll- och äventyrsledarutbildnigen i Älvdalen – men innan skolstart planerar han att simma i två veckor. Hans mål är alltså att simma två mil om dagen för att sedan klara den totala sträckan av 50 mil. Han ska alltså simma från Dalälvens källa till kusten och man kan inte annat än att bli otroligt imponerad om han faktiskt klarar sin utmaning.

Vill du utmana dig själv?

Det är härligt att upptäcka hur allt fler väljer friluftsliv snarare än att antingen vara stillasittande eller att festa. Bra folkhälsa är någonting vi alla tjänar på och att ge sig iväg på något som detta är exakt vad man då får. Vill du ta dig iväg på ett äventyr? Ta tillfället och gör det medan du kan. Allt du behöver är bra kläder, som till exempel slitstarka militärbyxor, bra tält och ett par stabila kängor. Allt annat kan du lära dig på vägen. Lycka till!